piątek, 8 maja 2009

lasagne bez glutenu


Jakiś czas temu wpadłam na ten pomysł, ale musiałam trochę poczekać z wypróbowaniem tej idei, poza tym sądziłam, że to troszkę ryzykowny sposób na lasange. Okazało się, że nie było się czego bać. Pyszne!

Potrzebne:
papier ryżowy
szpinak w liściach (ja miałam mrożony)
łosoś wędzony
pomidory suszone
biały ser (ja miałam półtłusty)
czosnek
czarny pieprz
masło do wysmarowania formy

Jak to zrobić:
Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem. Naczynie nie musi być okrągłe, ja miałam kwadratowe i okrągły papier i tak leżał jak ulał. Rozmrożony szpinak mocno wyciśnij, tak żeby nie było w nim ani trochę wody. Podsmaż z oliwą na patelni, dodaj troszeczkę soli, dużo pieprzu i czosnku tyle ile lubisz. Wyłącz ogień pod patelnią i wymieszaj szpinak z serem.

Pomidory pokrój w paseczki. Teraz zanurz papier na chwilę w letniej wodzie poczekaj aż odcieknie i zmięknie i połóż na spód naczynia. Powtórz tę czynność (bo kładziemy po 2-3 warstwy papieru). Na papier połóż warstwę szpinaku z serem, na to 2-3 warstwy papieru (pamiętaj żeby zawsze zmiękczyć ten papier!).
Teraz następna warstwa: plasterki łososia i kawałki pomidorków), znów papier, szpinak, papier, łosoś plus pomidory, papier, szpinak, papier itd. aż skończą się farsze.


wstaw do piecyka rozgrzanego do 200 stopni i zostaw tam na 15 min.
Teraz pomyślałam, że można byłoby wierzch posmarować żółtkiem, wtedy będzie ładniej wyglądało po upieczeniu, ale ja tego nie zrobiłam, więc było blade. I gotowe! Smacznego!


Parę wskazówek:
-nie sól za dużo, bo łosoś i pomidorki są zazwyczaj dość słone, a papier ryżowy nawet bardzo.
-zamiast każdego ze składników można dać to, co się lubi, a jak się może to można użyć prawdziwego makaronu do lasagne. Wtedy oczywiście będzie to zupełnie inny przepis.
-żeby było też bezmlecznie: nie dawaj sera, możesz użyć tofu, albo nic, zamiast masła użyj do wysmarowania naczynia oliwy.

2 komentarze:

Helena pisze...

Ciekawe. A co to jest ten papier ryżowy? Masz jeszcze jakieś ciekawe bezglutenowe przepisy w zanadrzu? :)

aniusza pisze...

Papieru ryżowego używa się zazwyczaj do robienia sajgonek (jak zrobiłam sajgonki ruskie:), w składzie ma: mąkę ryżową, sól i wodę. można go u nas kupić w większych sklepach, na półce z 'kuchnią świata'. Przypomina bardzo cienkie naleśniki. Jest prawie przeźroczysty. Powinni go mieć i u Was, tam daleko..